3.2 Instantie – Kamer van Koophandel

Liever lezen?

De kamer van koophandel wordt op de hoogte gesteld van je uitschrijving uit het BRP.

Als je voor je uitschrijving met de KVK om tafel gaat en je plannen uitlegd dan zijn er mogelijkheden om gewoon ingeschreven te blijven. Denk aan de digitale nomad die ook gewoon een KVK nummer heeft.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je weer terugkeert naar Nederland en als je een eigen woning hebt, dan is dit een sterk argument dat je binding houdt en hebt met Nederland.

Eenmanszaak

Als zzp’er is het redelijk gemakkelijk, het hangt uiteraard wel af wat je met je onderneming doet. Je moet namelijk een binding hebben en gericht zijn op de Nederlandse markt. Een webshop is dit helaas vrij snel niet, maar ben je een blogger of werk je als Virtueel Assistent en ondersteun je op afstand Nederlandse ondernemers dan zal ingeschreven staan geen probleem zijn.

Als je langer dan een jaar weg bent wordt het allemaal wat moeilijker.

B.V.

Voor een B.V. is het ook wat lastiger, als je met meerdere compagnons te maken hebt. Je zou afspraken met ze kunnen maken dat je tijdelijk weg bent en zij tijdelijk taken overnemen, waarmee je de KvK kunt overtuigen en je niet uit je B.V. hoeft.

Tip van Benjamin

Er zijn gezinnen waarbij enkel 1 van de 2 ouders zich heeft uitgeschreven met de kinderen om te gaan “emigreren” zodat op deze manier diegene nog in de BRP blijft staan om de KvK te behouden. Echter kun je wel vragen krijgen van de leerplichtambtenaar, maar je mag toch altijd nakomen en eerst je zaken hier regelen?