4.1 Zorgverzekering

Liever lezen?

De zorgverzekering is belangrijk voor je reis naar het buitenland.

Als je je uitschrijft uit het BRP, kun je deze nog steeds aanhouden. Je kunt ze het beste zelf op de hoogte brengen, van het feit dat je je gaat uitschrijven, maar dat je wel de intentie hebt om binnen 12 maanden terug te komen.

De basisverzekering

De basisverzekering is erg belangrijk om aan te houden, voor je aanvullende verzekering moet je je via je reisverzekering verzekeren, zoals bijvoorbeeld de module medische kosten in het buitenland. Hou er rekening mee dat de reisverzekering vereist dat je een basisverzekering hebt bij een Nederlandse maatschappij.

Denk hieraan:

  • Zorg er altijd voor dat je via je reisverzekering aanvullend verzekerd bent tegen medische kosten in het buitenland. De basisverzekering vergoedt alleen de kosten zoals ze in Nederland zouden zijn. Vallen deze kosten hoger uit in het buitenland dan zijn deze kosten voor jou, tenzij je via de reisverzekering aanvullend hiervoor bent verzekerd.
  • Als je naar het buitenland gaat voor langere tijd, kan het handig zijn om over je aanvullende zorgverzekeringen na te denken.

Aanvullende verzekeringen

Je ziektekostenverzekering loopt per kalenderjaar en als je voornemens bent om lang weg te gaan dan kun je overwegen om je aanvullende zorgmodules op te zeggen om kosten te besparen.

De aanvullende modules bij je ziektekostenverzekering geven in het buitenland geen dekking, hier zorgt de (aanvullende) reisverzekering voor. Als je je aanvullende modules opzegt, dan kan het zijn dat de rechten die je hebt opgebouwd komen te vervallen. Je kunt hierbij denken aan de orthodontie verzekering van je kinderen, deze dien je een jaar voor je er gebruik van maakt reeds afgesloten hebben. Doe je dit niet, dan krijg hoge kosten als je terugkomt.

Let op: zorg dat je alle correspondentie die je met de zorgverzekering hebt op papier of digitaal bewaard. Want hoe goed jij het allemaal geregeld denkt te hebben, afdelingen binnen de verschillende maatschappijen werken niet altijd even lekker samen.

Zo kregen wij 3 weken na ons vertrek een mail dat de verzekeringsmaatschappij de uitschrijving van de gemeente had ontvangen en ons hadden uitgeschreven voor de zorgverzekering.

Gelukkig hadden wij alle correspondentie bewaard en konden wij ze die mail direct overleggen, waardoor het diezelfde dag nog weer teruggedraaid werd.

Heb je op zo’n moment geen ‘bewijs’ dat je een en ander voor vertrek hebt besproken, wordt het wellicht lastiger / is het meer werk om de boel weer terug te draaien.

Onder het kopje ‘materialen’ vind je een conceptbrief die je naar de verzekeringsmaatschappij kunt sturen.