Heb je een koophuis dan zul je eigen woning moeten gaan verzekeren, vaak een opstal- en inboedelverzekering. Bij een huurhuis zul je met name met de inboedelverzekering te maken krijgen. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij zijn er vaak verschillende modules met verschillende dekkingen af te sluiten.
Veel van deze verzekeringen gebruiken kreten zoals we gaan ervan uit dat je woning je hoofdverblijf is en “normaal” gebruik van je woning hebt.
Je zult begrijpen dat een levendige woning waar dagelijks iemand thuis is, voor de verzekering aantrekkelijker is om te verzekeren. Er wordt minder snel ingebroken dan in een woning waar weinig activiteit is, eventuele lekkages worden sneller opgemerkt etc.
Neem ruim van te voren contact met ze op en leg je wensen uit en vraag hoe je hiermee om dient te gaan!
Zelf hebben wij onze woning bij Centraal Beheer verzekerd en wij hebben ze gevraagd wat de consequenties zijn als wij ons uitschrijven uit de Basisregistratie Personen gezien wij dat moeten van de Nederlandse Wetgeving als wij langer dan 8 maanden naar het buitenland gaan
We hebben ze voorgelegd dat wij tussen de 8 en 12 maanden weggaan maar zeker voor de 12 maanden terug zijn. Dit heeft ermee te maken dat de verzekeraar na 12 maanden je vertrek als emigratie ziet en je dus andere verzekeringen nodig hebt.
In het kopje ‘materialen’ vind je de brief die wij naar onze verzekeringsmaatschappij hebben verstuurd.
De reactie die wij kregen van de verzekeraar voor onze situatie:
De verzekeraar geeft aan dat wij inderdaad verplicht zijn om ons uit te schrijven en dat bij een verblijf korter dan 12 maanden in het buitenland, wij kunnen onze huidige opstal- en inboedelverzekering aanhouden, evenals onze aansprakelijkheidsverzekering.
Bij verblijf langer dan 12 maanden dan stopt de aansprakelijkheidsverzekering. Zouden wij niet rondreizen maar emigreren dan zijn er voorwaarden voor de inboedel- en opstalverzekeringen om deze te kunnen aanhouden.
Verder moet er een Nederlands correspondentieadres zijn, wat geen probleem is want dat blijft onze eigen woning gewoon. Wat de verzekeraar wel graag wil is gegevens ontvangen van een contactpersoon die in Nederland verblijft. Voor het geval er ooit iets mocht zijn.
Iemand die de post ophaalt of dergelijke constructies geldt niet als bewoning. Je bent dus bij bepaalde schades niet verzekerd.
Dus bepaalde schades zijn niet verzekerd, nieuwe navraag hierover leert ons dat enkel voor de inboedel geldt: Niet verzekerd is schade door vorst, vandalisme, rellen en diefstal van geld en waardepapieren, diefstalgevoelige inboedel, sieraden, horloges, wearables, edelmetaal, edelstenen en munten.
LET OP! De woning is dus wel verzekerd tegen inbraakschade en alle andere spullen zijn verzekerd.
Als je oppas/huurder voor in je huis regelt dan blijf je wel voor alles verzekerd, echter valt schade aan je inboedel onder de WA verzekering van je oppas/huurder en dient deze vervolgens wel zelf een inboedelverzekering afsluiten.
De auto is helaas niet te verzekeren onder de inboedelverzekering ook als deze inpandig staat, deze kun je via de autoverzekering verzekeren, ook als deze geschorst is. waarbij het niet uitmaakt of deze binnen of buiten staat en afhankelijk van de dekking of deze WA of All Risk is verzekerd.
Je blijft dus voor veel gewoon verzekerd, vraag wel altijd goed door bij je verzekeraar !
Als je fietsen hebt dan zul je deze op slot moeten wegzetten en bij inbraak beide sleutels moeten kunnen overleggen. Dit om de fietsen vergoedt te krijgen.