4.3 Motorvoertuigenverzekering

Bij een motorvoertuigenverzekering moet je goed opletten als je je uitschrijft uit het BRP.

Met de motorvoertuigenverzekering bedoelen wij de auto, camper, motor, boot of scooterverzekeringen.

De meeste verzekeraars hebben namelijk de vereiste dat je ingeschreven staat en bent in de Basis Registratie Personen.

Ga je met de camper rondreizen of bijvoorbeeld met je eigen auto dan ben je bij uitschrijving uit het BRP in de meeste gevallen NIET verzekerd.

Je moet hiervoor dus op tijd op zoek gaan naar een partij waarbij je je wél kan verzekeren.

Aangezien wij zelf niet met een camper of auto hebben gereisd, hebben wij hier geen ervaring mee, maar we hebben gehoord dat je bijvoorbeeld bij Safetrip en Tourinsure terecht kan.

Veel verzekeraars werken tegenwoordig met apps en leveren de formulieren digitaal aan, altijd handig, maar vraag ook een papieren versie/uitdraai aan van je verzekering en de groene kaart. En zorg in elk geval dat je deze in of bij je vervoersmiddel aanwezig hebt.

Verder vind je op de groene verzekeringskaart een overzicht van landen waar je verzekerd bent. Controleer de landen waar je naartoe gaat. Met name als je gaat reizen buiten de EU heb je aanvullende dekkingen nodig.

Pechhulp en vervangend vervoer zijn verder opties waar je zeker aan moet denken, maar ook hier geldt dat de dekking hiervoor met name EU georiënteerd is.

Verzekering opzeggen

Je gaat lang op reis en de auto staat er maar. Laat je iemand anders erin rijden, dan ben je vaak niet verzekerd. Je kunt diegene als extra bestuurder aanmelden of de verzekering op zijn naam zetten.

In plaats van de verzekering door te laten lopen adviseren wij om hem op te zeggen en de auto schorsen.

Zoek een locatie waar je de auto een tijd kunt stallen. Je auto op een openbare weg of parkeerplaats neerzetten mag niet meer vanaf moment dat deze geschorst is. Verder moeten de stallingskosten niet te hoog zijn en opwegen tegen kosten die je bespaard door geen verzekering en wegenbelasting meer te betalen.

Ga je je auto ergens stallen vraag dan na of de auto wel onder de inboedelverzekering valt.

Vergeet dit niet na te vragen !

Zomaar je auto in een boerenschuur parkeren voor een lange periode wil niet zeggen dat ie verzekerd is voor schade bij bijvoorbeeld een brand of storm.

Tip van Benjamin

Lees in dit leuke en nuttige artikel hoe je het beste de auto voor langere tijd kunt wegzetten.