4.4 Reis-en annuleringsverzekering

Liever lezen?

Een reis, – en annuleringsverzekering is onzes inziens een absolute must als je op reis gaat. Wij zijn met onze ervaringen in Indonesië, waar we alle bagage zijn kwijtgeraakt en ad-hoc terug gingen, maar wat blij dat we goed verzekerd waren.

Annuleringsverzekering

Als je tickets gaat boeken, heb je 7 dagen de tijd om een annuleringsverzekering af te sluiten anders vallen deze tickets buiten de verzekering. Het meest prettig is een doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. . Een annuleringsverzekering is altijd een percentage van de reissom en daarom een doorlopende verzekering is een vast bedrag en daarom 9 van de 10 keer voordeliger. Vlak voor vertrek kun je de aanvullende modules voor de reisverzekering toevoegen, het is immers zonde om een 1/2 jaar voor je reis hiervoor al te gaan betalen.

Kijk de regels en voorwaarden goed na van deze verzekeringen. Zorg dat je deze verzekeringen altijd afsluit voor je jezelf eventueel uitschrijft uit de BRP. Vraag na of deze uitschrijving consequenties heeft als je langere tijd weggaat.

Stel je vragen bij voorkeur via mail of WhatsApp zodat je hierop altijd kunt terugvallen.

Belangrijk om te weten is:

  • Hoe lang mag je aaneengesloten op reis?
  • Hoe ben je verzekerd voor medische zaken?
  • Ben je verzekerd in de landen waar je naartoe gaat en wat als een land een
    negatief advies krijgt of heeft?
  • Medische kosten verzekeren voor de Verenigde Staten is bij veel reisverzekeringen gebonden aan beperkingen of zijn uitgesloten. Sluit hiervoor een extra of aanvullende module bij je reisverzekering af, want medische kosten lopen vaak snel op.
  • Wat als er thuis iets gebeurt? Kun je terug/de rest annuleren?
  • Verzeker je tegen extreme sporten.

Reisverzekering

Voor onze aankomende reis hebben wij een reisverzekering bij Unigarant waarbij we 160 dagen aaneengesloten in het buitenland kunnen zijn. Bij de verzekering hebben we navraag gedaan of hij geldig blijft bij uitschrijving uit het BRP. Dat is geen probleem, echter er is een vereiste dat wij wel een Nederlandse ziektekostenverzekering moeten hebben in verband met de module medische kosten buitenland.

Verder geeft onze verzekering aan dat we ons niet kunnen verzekeren voor verkeersrechtsbijstand gezien de lengte van de reis. Aangezien wij niet met de auto gaan, maar een auto huren, kunnen wij dit bij het verhuurderskantoor regelen.

Verzekeringen van OOMS en JOHO zijn opties als je langer dan 8 maanden vertrekt.

Gevaarlijke sporten

Ben je van het duiken of risicosporten zoals skiën dan dien je een aanvullende module af te sluiten om voor de medische kosten verzekerd te blijven. Houd er rekening mee dat iets simpels als een jetski, met een banaan achter een boot, sleetje rijden in bijvoorbeeld Winterberg al als een risicosport gezien wordt.

Aangezien wij lang weg zijn, niet weten wat we gaan doen en ons er niet druk om willen maken hebben wij ons voor alle mogelijke modules aangemeld. Op de gehele reis is dit een paar tientjes meer, maar het klinkt voor ons beter dan achteraf veel gezeur.

Covid-19

Er zijn landen die in verband met Covid de nieuwe regel bedacht hebben dat je het land niet binnenkomt als je niet aanvullend of voor een minimaal bedrag medisch verzekerd bent.

Verder is de verzekering voor groene en of gele landen geldig, echter geeft het reizen naar oranje gebieden geen dekking. Ben je in het land en wordt deze oranje tijdens je verblijf, dan ben je uiteraard wel verzekerd maar dien je contact met je verzekering op te nemen.

Je kunt hier zien welke landen vanuit de Nederlandse regering welk advies hebben.