5.1 Je woning

Liever lezen?

Heb je een woning, dan komt altijd de vraag wat hiermee te doen als je lang op reis gaat.

Wat ga je doen met de vaste lasten van de woning? Als je weg bent zal er toch gas, water en licht betaald moeten worden. Je kunt moeilijk je huis in de winter niet verwarmen. De gemeentelijke belastingen, hypotheek of huur en verzekeringen die je moet betalen zijn vaak wel een serieuze kostenpost waar je rekening mee moet houden.

Je hebt een beperkte keuze wat je met de woning doet:

  • Verkopen
  • Oppas regelen
  • Verhuren / onderverhuur
  • Huizenruil

Verkopen

Wil je je koopwoning verkopen en weten wat de woning ongeveer waard is, vraag dan een makelaar om een vrijblijvende offerte en zij geven je een verwachte prijsindicatie van wat je woning op dit moment waard is. Op deze manier krijg je een goede indicatie of je geld overhoudt na de verkoop.

Zelf zouden wij, ondanks dat de woningen zichzelf verkopen de laatste tijd en de gekte op de woningmarkt in 2021, toch een makelaar nemen. Deze kent de regels van wat wel en niet verteld hoeft te worden bij verkoop en regelt ook de nazorg van je woning als deze verkocht is. Ook voor het geval dat de kopers ergens moeite mee hebben en jij in het buitenland bent, is het handig als zij de makelaar hierover kunnen contacteren.

Als de woning eenmaal verkocht is en de handtekening is gezet, dan zul je je óf op een nieuw adres moeten inschrijven of je uitschrijven uit het BRP.

Je kunt nu ook alle verzekeringen opzeggen voor de woning en eindafrekeningen van de gemeentelijke belastingen, gas, water en elektra verwachten. Na deze afhandeling heb je weinig tot geen vaste lasten meer tijdens je reis.

Heb je een overwaarde, dan heb je 3 jaar de tijd om deze overwaarde te gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe woning zonder problemen te krijgen met de Belastingdienst. Ga je de overwaarde echter gebruiken voor de reis of koop je geen woning terug, dan wordt de overwaarde als vermogen gezien waarover je vermogensbelasting gaat betalen.

Kom je terug en ga je vervolgens huren dan heeft de overwaarde, of eigenlijk je vermogen, ook invloed op een eventuele huurtoeslag.

Verhuren of oppas

Je kunt kijken naar de verhuur van je woning, want het is natuurlijk fijn als je de lasten niet hebt van je woning als je weg bent.

Je kunt je woning natuurlijk zelf verhuren, maar je kunt er ook voor kiezen om dit via een tussenpersoon te doen. Immers huurders hebben in Nederland veel rechten en een tussenpersoon weet precies hoe en wat.

Er zijn diverse instanties die je woning tijdelijk kunnen verhuren en je ontzorgen in de lasten, echter zit hier een kostenplaatje aan vast. Het fijne is wel dat als je een goede partij hebt je zeker bent dat alles gedekt is en je volledig ontzorgd wordt.

De uitdaging

De uitdaging is namelijk dat een huurder goed beschermd is in Nederland. Mocht je in eigen beheer gaan verhuren, hou er dan rekening mee dat er bij verhuur veel haken en ogen zijn, aangezien je een contract met een huurder aangaat. De huurder kan veel rechten verwerven als je niet precies de regels van verhuur volgt.

Hou daarom rekening met onderstaande punten:

  • Je kunt niet zomaar eerder terugkomen, want als verhuurder mag je de huur niet tussentijds stopzetten je gaat een huurperiode aan.
  • Niet alle hypotheekverstrekkers gaan akkoord met verhuur van je eigen woning, immers zo lang er een hypotheek op de woning zit, is de bank eigenaar.  Doe je het toch, dan kunnen zij de hypotheek per direct opeisen.
  • Onderverhuur van je huurwoning is verboden.
  • Controleer je verzekeringen en regels in verband met verhuur.
  • Tijdens je afwezigheid dien jij wel gebreken te repareren of te laten repareren. Hetgeen best een deuk in je budget kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cv-ketel die kapotgaat en vervangen dient te worden.
  • Je moet ondanks dat je een eindtermijn hebt afgesproken in het huurcontract, alsnog de huurder hiervan op de hoogte stellen tijdens je reis. Anders hoeft deze niet akkoord te gaan met de genoemde einddatum in het huurcontract
  • Wat doe je bijvoorbeeld met de kosten voor gas, water, licht en internet. Spreek je daar een vaste prijs voor af of kijk je achteraf naar het verbruik?

Hoe dan ook zorg dat je goed op de hoogte bent van de rechten die een huurder als snel opbouwt.

Tussenhuur

Er bestaat ook nog iets als tussenhuur en deze constructie wordt vaak gebruikt bij expats. Je spreekt een duidelijke periode af en als verhuurder kun je de huur tussentijds stopzetten, uiteraard wel met een opzegtermijn. Ook bij tussenhuur geldt; maak duidelijke afspraken met de huurder en zorg dat hetgene je afspreekt zwart op wit komt te staan.