Bij leegstand denk je snel aan een woning die niet ingericht is of waar het onkruid hoog in de voortuin staat en waar de post als een grote bult achter de voordeur ligt.
Helaas is dit niet zo en heb je sneller dan je denkt met een woning te maken, die voor de verzekering onder ‘leegstand’ valt.
Een leegstaand huis/pand is niet gemeubileerd op wat stoffering na. Met onbewoond bedoelen zij een huis of pand dat je langer dan twee maanden niet gebruikt, bijvoorbeeld bij een lange vakantie. Het huis kan dan wel volledig ingericht zijn.
Nu is het zo dat als je de verzekeringsmaatschappij niet op de hoogte brengt van je lange afwezigheid, de woning niet verzekerd is ondanks dat je premie betaald hebt.
De woning is door de leegstand/onbewoond vaak aantrekkelijk voor inbrekers en/of vandalisme. Verder kan ook andere schade, denk aan een lekkage in een leiding, afgewaaide dakpannen veel schade veroorzaken als deze (te) laat wordt opgemerkt.
Het is met name lastig om de inboedel van de woning te verzekeren, want als een woning gemeubileerd leegstaat, kan deze interessant zijn voor inbrekers en daar zijn verzekeraars niet happig op.
Verder hanteren Nederlandse gemeentes verschillende regels over leegstand van je woning. Met name in gemeentes waar de woningnood hoog is, zijn de regels strenger. De gemeente wil op de hoogte gesteld worden van de leegstaande woning en in gesprek gaan met de eigenaar om te kijken wat de mogelijkheden zijn om deze leegstand te voorkomen. Meld je niet dat je woning leegstaat dan kun je een boete krijgen.
Zie bijvoorbeeld de regels in Amsterdam:
“Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).”
Er bestaat ook zoiets als de leegstandwet. Als je bijvoorbeeld je huis gaat verkopen of zelf al bent verhuisd. De gemeente kan je dan een vergunning van maximaal 2 jaar geven om de woning te verhuren en deze kan verlengd worden tot uiterlijk 5 jaar. Hier lees je meer over de leegstandwet