5.4 Huizenruil

Liever lezen?

Huizenruil

Ken je die film the Holiday waar Cameron Diaz met Kate Winslet 2 weken van huis ruilt? Na het zien van de film zijn we eens gaan googlen en wat bleek ‘people actual do that’.
Het is wat ons betreft een ideaal concept om op een voordelige manier middenin tussen de lokale bevolking te verblijven.

En voor degenen die de film niet kennen 😉 bij huizenruil, ruil je letterlijk voor een aantal dagen / weken / maanden van huis. Het voordeel daarvan is dat je de luxe hebt van een echt huis en als je met een familie ruilt is er vaak een overvloed aan speelgoed voor de kinderen.

We hadden het net natuurlijk al over de verschillende opties voor je woning, maar we wilden huizenruil apart benoemen, omdat je daar tijdens je reis ook nog wat aan kan hebben.

Wij hebben het al een aantal keer gedaan: zo zijn wij 3 weken naar Canada geweest. Binnen Europa zijn we meerdere malen geruild naar Frankrijk, Duitsland en Nederland. Van een weekendje weg tot een aantal weken tijdens de zomervakantie.

Tijdens onze laatste reis hadden wij een huizenruil in San Francisco en Los Angeles, wat ons flink wat geld heeft gescheeld, aangezien accomodatie hier erg duur is.

Er zijn verschillende organisaties waarbij je een profiel kunt aanmaken om zo andere huizenruilers te ontmoeten. Wij hebben zelf goede ervaringen met www.homeexchange.com. Het kost je  € 130,00 per jaar en dan mag je net zoveel ruilen regelen als je wilt.
Ook op Facebook heb je tegenwoordig groepen waar men onderling van huis ruilt, zoals bijvoorbeeld de groep Wereldwijde Huizenruil Onder Nederlanders.

Het advies dat we je willen meegeven bij een huizenruil is, dat je echt een klik met de andere partij moet hebben. Immers zij verblijven in je huis, dus dan moet het wel goed voelen. Zorg daarnaast dat je een aantal standaard afspraken op papier zet, zoals:

  • tussen welke datum wordt er geruild
  • wie is de contactpersoon in geval van calamiteiten
  • waar mag men gebruik van maken en waar absoluut niet
  • welke personen er in je huis mogen verblijven

Onder het kopje ‘materialen’ vind je een conceptovereenkomst voor je eerste ruil.

Huizenruil is een ontzettende leuke manier om kennis te maken in het land waar je blijft, want je ‘woont’ letter tussen de lokale bevolking. Zo werden wij in Canada hartelijk begroet door de buren en hebben wij op zijn Canadees, Canada Day ervaren.

Als je een huizenruil regelt, kun je ook overwegen of je een autoruil wilt doen. Dit hebben wij destijds ook in Canada gedaan, wat ons ontzettend veel kosten heeft bespaard, omdat we geen auto hoefden te huren. Ook hier geldt weer, maak duidelijk afspraken en check eventueel bij je verzekeringsmaatschappij hoe zij hierin staan.