Uitschrijven Basis Registratie Personen

Liever lezen?

De uitschrijving  uit het Basis Registratie Personen kan vanaf 5 dagen voor vertrek bij je gemeente. Dit kan bij de afdeling burgerzaken van je gemeente en er zijn gemeentes waarbij je dit online met je DigiD kunt regelen.

Het beste is om ruim van te voren een keer bij je gemeente na te vragen hoe je deze uitschrijving het beste kan doen. Helemaal omdat niet elke gemeente dezelfde regels hanteert. Zo weet je wat je te doen staat en hoef je je niet af te vragen of dit zo vlak voor de grote reis allemaal wel goed gaat.

Gescheiden

Ben je gescheiden en wil je samen met je minderjarige kinderen een langere reis gaan maken, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder.

Om de toestemming aan te tonen, heeft de reizende ouder een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dit formulier kun je downloaden op rijksoverheid.nl

Beide ouders moeten dit per kind invullen en uiteraard allebei ondertekenen. Verder is het verstandig om naast dit formulier de volgende document op de reis mee te nemen

  • een recent uittreksel uit het gezag register van elk kind en/of, indien van toepassing, een uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang/zorgregeling;
  • een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind en/of de geboorteakte van het kind (denk aan een vertaling!);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken;
  • een kopie van het ouderschapsplan;
  • een kopie van het retourticket.

Let op : uitschrijven uit de BRP i.v.m. de leerplicht kan in het geval met gescheiden ouders niet zomaar!  Hiervoor moet je je goed juridisch laten voorlichten  Ook al staan beide ouders achter de reis een uitspraak van een rechter kan nodig zijn, voordat je je kunt uitschrijven uit de BRP onder emigratie.

RNI

Als je je uitschrijft uit de BRP dan word je vervolgens ingeschreven in Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).

Dit is tevens een onderdeel van de BRP, waarbij ze jouw Burger Service Nummer (BSN) in de RNI zetten zodat deze geldig blijft, net als je Nederlandse paspoort en je dus gewoon een Nederlandse staatsburger blijft. Wel fijn om te weten!

Wanneer er in het buitenland problemen zouden zijn, waarbij je bijvoorbeeld naar een ambassade zou moeten, dan kun je gewoon bij de Nederlandse ambassade aankloppen, want je bent een Nederlander, je verblijft alleen niet in Nederland.

 

Informeren (overheids)instanties

Als je je hebt uitgeschreven bij het BRP, worden er automatisch een aantal (overheids)instanties op de hoogte gesteld van deze uitschrijving. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en pensioenfondsen.

Let opBij uitschrijven uit het BRP zal de gemeente vragen om een nieuw woonadres, maar aangezien je op reis gaat en dus geen vaste woonlocatie hebt, kun je deze niet doorgeven.

Gelukkig is het niet verplicht om een post/woonadres door te geven en wij adviseren om dit niet te doen, omdat verschillende instanties dit adres dan automatisch (via de gemeente) doorkrijgen en gaan gebruiken met alle mogelijke gevolgen van dien.

Let op: als je je online uitschrijft, ben je verplicht om een adres door te geven, anders kun je de uitschrijving niet afronden. Wij raden dus aan om in dit geval gewoon een afspraak te maken bij het gemeentehuis.

Het beste is om op voorhand de instanties zelf op de hoogte te stellen dat je lang op reis gaat, dat zij een melding van de gemeente krijgen van de uitschrijving, maar dat je binnen een jaar weer terug bent en hun persoonlijk een postadres doorgeeft.

De meeste instanties zijn blij dat je ze op de hoogte hebt gesteld en zullen hier notitie van maken en aangeven dat zij dit niet als een probleem ervaren. Het is hierbij wel handig om voor je eigen administratie een schriftelijke bevestiging te vragen.

Let op: Je krijgt niet standaard een bewijs van uitschrijving mee. Mocht je je willen inschrijven in een ander land of gemeente dan heb je dit bewijs wel nodig.

Mocht je vergeten zijn om dit bewijs te vragen, dan kun je deze achteraf bij een zogenoemde RNI gemeente opvragen. Er zijn 19 gemeentes in Nederland die een loket Registratie Niet-ingezetenen (RNI) hebben. Denk eraan dat alle uitgeschreven personen fysiek aanwezig moeten zijn.

Neem contact op met een van deze gemeenten als je iets wilt regelen in de RNI.

Uitschrijven klinkt groots maar de gevolgen zijn minder zwaar dan ze klinken, en zijn als je minder dan jaar wegblijft en je je weer hebt ingeschreven in het BRP, niet veel meer dan een papierkwestie.

Instanties

Na uitschrijving uit de BRP heb je geen recht meer op zaken als een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en bijvoorbeeld de Nabestaandenuitkering (ANW). Daarnaast zijn er ook gevolgen voor je AOW (Algemene Ouderdomswet) en je particuliere verzekeringen.

De belangrijkste instanties zijn:

  • UWV
  • SVB
  • Belastingdienst
  • KvK
  • Verzekeringen

Tip van Benjamin

Wil je precies weten welke organisaties je persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) mogen ontvangen? Welke gegevens verstrekt zijn en bijvoorbeeld ook wanneer deze gegevens zijn opgevraagd? Ga dan naar je gemeente. Daar kun je deze informatie krijgen. Je krijgt antwoord binnen 4 weken. Het opvragen van deze informatie is gratis.